តើធ្វើដូចម្តេចដើម្បីការពារនិងគ្រប់គ្រងការចម្លងរោគកញ្ចក់/How to prevent and manage glass contamination?

 


ការចម្លងរោគពីកញ្ចក់នៅក្នុងផលិតផលរបស់អ្នក ត្រូវបានគេចាត់ទុក​ថាជាគ្រោះថ្នាក់ដ៏សំ​ខាន់នៃសុវត្ថិភាព​ម្ហូប​អាហារ។ ជម្រើសល្អបំផុត ដើម្បីជៀសវាងការចម្លងរោគពីកញ្ចក់ដែលកើតឡើង គឺនៅជំហាន​ដំបូងនៃ​ការ​ផលិត​។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះមិនមែនជាការអនុវត្តនជាក់ស្តែងទេ ដូច្នេះយើងចាំបាច់​ត្រូវអនុវត្តតាម​នីតិវិធី​ក្នុងការគ្រប់គ្រង់កញ្ចក់អោយបានល្អិតល្អន់។ សូមស្វែងយល់ពីរបៀបរៀបចំកម្មវិធី ដើម្បីជៀស​វាង​ការ​ចម្លងរោគពីកញ្ចក់នៅក្នុងអាជីវកម្មម្ហូបអាហាររបស់អ្នក។

១. កម្មវិធីគ្រប់គ្រងកញ្ចក់
កម្មវិធីគ្រប់គ្រងកញ្ចក់ គឺជាប្រព័ន្ធឯកសារមួយដែលបង្ហាញពីការកំណត់អត្តសញ្ញាណ ការការពារ ការកាត់​បន្ថយ​ ការឆ្លើយតប ការត្រួតពិនិត្យ និងការផ្ទៀងផ្ទាត់ដែលនឹងត្រូវអនុវត្តនៅក្នុងអាជីវកម្មម្ហូបអាហាររបស់អ្នក។ បំណង​និងផ្តោតតែមួយគត់អារម្មណ៍ គឺដើម្បីជៀសវាងផលិតផលម្ហូបអាហាររបស់អ្នក ដែលត្រូវបាន​ចម្លងរោគ​ជាមួយនឹងកញ្ចក់។ កម្មវិធីគ្រប់គ្រងកញ្ចក់របស់អ្នកគួរតែផ្តល់ព័ត៌មានអំពីរបៀបដែលអាជីវកម្មអាហាររបស់អ្នកកំពុងប្រត្តិបត្តិការ:
  • កំណត់ការចម្លងរោគកញ្ចក់ និងកញ្ចក់
  • ទប់ស្កាត់និងកាត់បន្ថយសក្តានុពលនៃការចម្លងរោគពីកញ្ចក់
  • ឆ្លើយតបនឹងផលិតផលដែលចម្លង់ជាមួយនឹងកញ្ចក់
  • ផ្ទៀងផ្ទាត់ថាប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងកញ្ចក់របស់អ្នកត្រូវបានអនុវត្តនិងមានប្រសិទ្ធភាព
  • សូមពិនិត្យបន្ថែមទៅក្នុងទីតាំងផលិតកម្មរបស់អ្នក។
២. បញ្ជីធាតុកញ្ចក់
ប្រសិនបើអ្នកមិនអាចគ្រប់គ្រងបរិមាណកញ្ចក់បានទេ។ ត្រូវស្វែងយល់ថាតើកន្លែងដែលមានកញ្ចក់ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​​បរិវេណអាជីវកម្មរបស់អ្នក និងហានិភ័យដែលវាអាចបង្ករឡើង។ ជាទូទៅកញ្ចក់ត្រូវបាន​គេរកឃើញ​ក្នុង​ទីតាំង​វេចខ្ចប់វត្ថុធាតុដើម ផលិតផលសម្រេច លើបង្អួច អេក្រង់ឧបករណ៍ ឧបករណ៍វាស់ ឧបករណ៍​បំភ្លឺ​និងមុខនាឡិកា ជាដើម។ ក្រោយពីស្វែងយល់ពីទីតាំងកញ្ចក់ក្នុងបរិវេណផលិតកម្មរួចហើយ បន្ទាប់មកអ្នក​អាចចុះ​បញ្ជីធាតុនិងតំបន់នៅក្នុងបញ្ជីកញ្ចក់មួយ។ អ្នកអាចស្វែងរកទំរងស្តីពី "របៀបចងក្រងឯក​សារ​ចុះ​ឈ្មោះ​​កញ្ចក់របស់" នៅលើគេហទំព័រសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។

៣. ទប់ស្កាត់ និងការពារអប្បបរមា
មានមធ្យោបាយផ្សេងគ្នាជាច្រើនដើម្បីទប់ស្កាត់ ឬបន្ថយអប្បរមានៃសក្តានុពលនៃការចម្លងរោគកញ្ចក់។​ឧទាហរណ៏៖ កាត់បន្ថយប្រើប្រាស់កញ្ចក់នៅទីតាំងដែលមិនចាំបាច់ ធ្វើកការត្រួតពិនិត្យ និងការទុក​ដាក់​គ្រឿង​ធាតុកញ្ចក់អោយបានត្រឹមត្រូវជាដើម។ 

៤. និតិវិធីកែតម្រូវ
ប្រសិនបើអ្នកមានបញ្ហាបាក់បែកកញ្ចក់ ឬផលិតផលដែលឆ្លងកញ្ចក់អ្នក​ត្រូវមាននីតិវិធីដើម្បី​ដោះស្រាយ​បញ្ហា​នោះ។ សកម្មភាពកែតម្រូវដូចជា ការសម្អាត និងការដាច់ដោយឡែកផលិតផលមានចម្លង់រោគកញ្ចក់ និង​ផលិត​ផលដែលមិនចម្លង់រោគ។

៥.​ការត្រួតពិនិត្យស្ថានភាព
ក្រោយពីបានធ្វើបញ្ជីធាតុកញ្ចក់ហើយ យើងត្រូវធ្វើតារាងត្រួតពិនិត្​យស្ថានភាពកញ្ចក់តាមបញ្​ជីធាតុនោះ​ដើម្បីប្រាក​ដថាវាស្ថិក្នុងស្ថានភាពប្រក្រតី។ ប្រសិនបើអាជីវកម្មអាហាររបស់អ្នក​ដាក់ផលិតផលចូលក្នុងកែវចាំ​បាច់​ត្រូវមានការប្រុងប្រយ័ត្នបន្ថែម។  ការបែកកញ្ចក់ និងនីតិវិធីសម្អាត នឹងត្រូវការត្រួតពិនិត្យ និងព័ត៌មានលំអិត ដើម្បីធានាថាកញ្ចក់ណាមួយខូច មិនត្រូវបានយកមកប្រើប្រាស់​ក្នុងផលិតផល​នៅ​ពេល​ក្រោយ។ 

រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor

Post a Comment

0 Comments