GMPរបៀបបញ្ចប់សវនកម្ម GMP របៀបបញ្ចប់សវនកម្ម GMP

 

ការបញ្ចប់ការធ្វើសវនកម្ម GMP គឺជាសកម្មភាពផ្ទៀងផ្ទាត់មួយដ៏អស្ចារ្យដើម្បីបញ្ជាក់ពីការអនុវត្តប្រកប​ដោយ​​ជោគជ័យ​នៃគោលនយោបាយ និងនីតិវិធីដែលរួមចំណែកដល់ការអនុវត្តផលិតកម្មល្អ។ សូមស្វាគមន៍មកកាន់ FOOD SAFETY ADVISOR ស្តីពីសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។ តើត្រូវធ្វើសាវនកម្មតាមរបៀបណា? នៅក្នុង​អត្ត​បទ​នេះ​សូមស្វែងរកផ្នែកសំខាន់ៗដែលអ្នកគួរពិនិត្យឡើងវិញក្នុងអំឡុងពេលសវនកម្ម GMP របស់អ្នក។

តើសវនកម្ម GMP ជាអ្វី?
ទី មួយ សម្រាប់អ្នកដែលថ្មីទៅនឹងឧស្សាហកម្មនេះ GMP តំណាងឱ្យ "ការអនុវត្តផលិតកម្មល្អ"។ ការធ្វើ​សវនកម្ម GMP គឺជាការត្រួតពិនិត្យមួយដើម្បីមើលថា តើអ្នកជំនួញម្ហូបអាហារ និងអ្នកគ្រប់គ្រង​ម្ហូបអាហារ​អនុវត្ត​តាមការអនុវត្តផលិតកម្មល្អដែលតម្រូវដែរ ឬទេ។

ការរៀបចំសម្រាប់សវនកម្ម GMP
មុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមធ្វើសវនកម្ម GMP របស់អ្នក វាជាការល្អក្នុងការអភិវឌ្ឍប្រភេទសវនកម្មមួយចំនួន។ ឧបករណ៍​សវនកម្មល្អបំផុត គឺប្រើបញ្ជីផ្ទៀងផ្ទាត់(GMP Checklist)។ បញ្ជីផ្ទៀងផ្ទាត់នេះ​តម្រូវឱ្យបញ្ចូលនូវ​គ្រប់ផ្នែកទាំងអស់ដែលអ្នកនឹងពិនិត្យមើលផ្នែកមួយក្នុងបញ្ជីពិនិត្យនេះ ដើម្បីកត់ត្រាភស្តុតាង ឬមតិយោបល់​របស់​អ្នក និងវិធីសាស្ដ្រដើម្បីភ្ជាប់ទៅនឹងដំណើរការកែប្រែរបស់អ្នក។ ក្នុងនាមជា​សាវនករ​អ្នកគួរតែ​ត្រូវ​បាន​រួម​បញ្ចូលតំបន់ដូចខាងក្រោមនៅក្នុងការធ្វើសវនកម្ម GMP របស់អ្នក:
  • ភាពស្អាត ឬអនាម័យៈ តើទីតាំង តំបន់ ឧបករណ៍ ឬមនុស្ស អ្នកកំពុងមើលស្អាតដែរឬទេ? 
  • សកម្មភាពសត្វល្អិត ឬសត្វចង្រៃៈ តើទីតាំង តំបន់ ឬឃ្លាំង សត្វល្អិតផ្ទាល់ ឬសញ្ញានៃសកម្មភាព​សត្វល្អិត​ដែរឬទេ?
  • អ្នក​ផលិតអាហារៈ តើមានការគ្រប់គ្រង ទម្លាប់អនាម័យផ្ទាល់ខ្លួនដូចជា ការស្តោះទឹកមាត់​ ការក្អក កណ្តាស់​ សក់ ​និងគ្រឿងអលង្ការនៅពេលចូលទីផលិតកម្មដែរឬទេ?
  • ការគ្រប់គ្រងវត្ថុធាតុមិនមែនោលិតផលអាហារៈ តើមានប្រភពណាមួយ​នៃបញ្ហាធាតុចម្លងដែល​មាន​សក្តានុ​ពលរួមបញ្ចូលទាំងធាតុមិនអាចគ្រប់គ្រង ឬមិនមានសុវត្ថិភាពដែរឬទេ? ឧទាហរណ៍៖ កញ្ចក់ គ្រឿងអលង្ការ ប្លាស្ទិកគ្រឿងបន្លាស់។
  • ការស្តុកទុកៈ តើផលិតផល និងឧបករណ៍ប្រើប្រាស់ត្រូវបានរក្សាទុកយ៉ាងត្រឹមត្រូវដែរឬទេ? ត្រូវពិនិត្យ​រកមើលរបស់របរដូចជា សីតុណ្ហភាព ការផ្លាស់ប្តូរស្តុក វត្ថុការពារ និងការរក្សាទុកដោយផ្ទាល់​នៅ​លើ​កំរាល​ឥដ្ឋ។
  • បរិវេណសំណង់ៈ តើគ្រឿងបរិក្ខារ និងឧបករណ៍ប្រើប្រាស់ត្រូវបានសាងសង់ឡើង និងមានការចម្លង​រោគ​ពី​សត្វល្អិត បាក់តេរី ឬជាតិគីមីឬទេ? តើសម្ភារៈដែលត្រូវបានប្រើនៅក្នុងដំណើរការសំណង់មានភាពរលូន និងងាយស្រួលសម្អាតដែរឬទេ?
បញ្ជាក់ៈ នេះគ្រាន់តែជាចំណុចមួយចំនួនប៉ុណ្ណោះដែលជាការបង្ហាញពី FOOD SAFETY ADVISOR។

Post a Comment

0 Comments