ការក្សាកំណត់ត្រាសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ/RECORD KEEPING

ការក្សាកំណត់ត្រាសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ
ការរក្សាកំណត់ត្រាសម្រាប់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ គឺជាកត្តាសំខាន់បំផុតសម្រាប់អាជីវកម្ម។ ការ​រក្សាកំណត់ត្រាមិនត្រឹមតែទាមទារដោយច្បាប់ផ្សេងៗប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែក៏ជាមូលដ្ឋានសម្រាប់ភស្តុតាងជាក់​​ស្តែង​នៃប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ របស់អ្នកផងដែរ។ ចំពោះអាជីវកម្មម្ហូប​អាហារ​ដែល​បានឆ្លងកាត់ការត្រួតពិនិត្យ HACCP ឬសវនករ HACCP ភាគីទីបីការមានកំណត់ត្រា ច្បាស់លាស់ អាច​រួមចំណែកដល់ដំណើរការសវនកម្មដោយរលូន។

ស្តង់ដារវិញ្ញាបនប័ត្រ HACCP ទាំងអស់ដូចជា BRC, SQF, Codex HACCP, Global Gap និង Mc​Donalds តម្រូវឱ្យមានអាជីវកម្មអាហាររក្សាទុកកំណត់ត្រា។ កំណត់ត្រាជា ឯកសារ​ផ្តល់ជូន​នូវ​ការ​គាំ​ទ្រ និងភស្តុតាងថាអ្វីមួយពិតជាបានកើតឡើង។ នៅក្នុងពិភពសវនកម្ម វាត្រូវបាន​គេនិយាយ​ជា​ញឹក​​ញាប់ថា "បើវាមិនត្រូវបានកត់ត្រា ឬសរសេរចុះ - វាមិនបានកើតឡើងទេ" ។

១.​ ការរក្សាកំណត់ត្រាត្រូវតែមានភាពច្បាស់លាស់
វាល្អសម្រាប់ព័ត៌មានដែលបានសរសេរក្នុងកំណត់ត្រា ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកមិនអាចអានវាបាន ឬវា​មិន​​ច្បាស់ទេ វាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាខ្លះក្នុងដំណើរការធ្វើសវនកម្មអាហារ។ អាជីវកម្មម្ហូប​អា​ហារ​គួរពិចារណា​ភាសា​ដែល​គេប្រើដែលជាឧបករណ៍ ព័ត៌មានសំរាប់កត់ត្រា។​ ឧទាហរណ៍៖ ក្រ​ដាស វីដេអូ ឬឧបករន៍អេឡិចត្រូនិច ដែលមានសមត្ថភាពសម្រាប់ព័ត៌មាន និងអាចរក្សា​សុវត្ថិ​ភាព​ឯក​​សារក្នុងរយៈពេលយូរបាន។

២. រយៈពេលរក្សាទុកឯកសារកំណត់ត្រាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ 
តារាងពេលវេលាដែលកំណត់ត្រាគួរតែត្រូវបានរក្សាទុកអាស្រ័យលើកត្តាមួយចំនួន។ តម្រូវការផ្នែក​ច្បាប់អាចចែងពីពេលវេលារក្សាទុកសម្រាប់ការរក្សាកំណត់ត្រា។ អាជីវកម្មម្ហូបអាហារក៏អា​ចបញ្ជាក់​ពីគោលនយោបាយរបស់ក្រុមហ៊ុនថាតើត្រូវរក្សាទុកកំណត់ត្រារយៈពេលប៉ុន្មាន។ វាជាគំនិតដ៏ល្អ​ក្នុង​ការយល់ពីគោលបំណងនៃការរក្សាកំណត់ត្រា អំពីអ្វីមួយមុននឹងកំណត់ការត្រូវបានរក្សាទុក។

៣. ការបញ្ឈប់កំណត់ត្រា សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ
ដូចជាប្រភេទឯកសារផ្សេងៗទៀតដែរ ដែលអាចមានភាពសម្ងាត់ខ្ពស់សំរាបក្រុមហ៊ុន។ ប៉ុន្តែ​ឯក​សារដែលដែលបានកត់ត្រា ហើយត្រូវបានបញ្ចប់ យើងអាចបញ្ឈប់ការកត់ត្រាបាន។ ការបញ្ឈប់ ឬបញ្ចប់​​ការកត់ត្រា គួរនៅពេលដែលបញ្ហារត្រូវបានដោះស្រាយ និងបញ្ចប់ ដើម្បីធានា​ថាសក​ម្មភាព​នោះមិនជាប់ទាក់ទងទៅនឹងសុវត្ថិអាហារទៀត។ នីតិវិធី និងវិធីដោះស្រាយ​បញ្ហាគួរតែត្រូវ​បាន​កត់​ត្រា និងអនុវត្តនៅក្នុងកំណត់ត្រាអាជីវកម្មម្ហូបអាហាររបស់អ្នក។

៤. ការទាញយកកំណត់ត្រា សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ
ក្នុងអំឡុងពេលដំណើរការសវនកម្ម ក្រុមហ៊ុនត្រូវផ្តល់កំណត់ត្រា​សម្រាប់សវនករសុវត្ថិភាពម្ហូបអា​ហារ​​ដើម្បីពិនិត្យ។ ដើម្បីកាត់បន្ថយភាពតានតឹងនៃការធ្វើសវនកម្ម​វាត្រូវបានគេណែ​នាំឱ្យរៀប​ចំ​កំណត់​​ត្រា​ពាក់​ព័​ន្ធទាំង ដើម្បីអស់ងាយស្រួលរក។ ប្រសិនបើអាជីវកម្មម្ហូបអាហារ​របស់អ្នក​ទុកដាក់​ក្រដាសកត់ត្រា មិនបានត្រឹមត្រូវនៅក្នុងអំឡុងសវនកម្មនោះទេ វាជាផផលវិបាកសំរាប់​ដំណើរការ​សវនកម្ម ។ នេះអាចមានន័យថា ដំណើរការសវនកម្ម អាចមានចំណុចអវិជ្ជ​មានច្រើន​សំរាប់អាជីវ​កម្ម។ កំណត់ត្រាដោយប្រព័ន្ធអេឡិចត្រូនិក ត្រូវបានទាមទារផងដែរ ក្នុងករណីកំណត់ត្រាក្នុង​ប្រ​ព័ន្ធ​អេឡិចត្រូនិក ។ សូមគិតអំពីកម្មវិធីកុំព្យួទ័រ ឬទម្រង់ដែលកំណត់ត្រាទុក ដើម្បីធានា​សវនករ​គេ​អាច​ចូលបាន។

៥. រក្សាកំណត់ត្រាពិតប្រាកដ
ការកត់ត្រាព័ត៌មានអំពីសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារនៅក្នុងកំណត់ត្រា ត្រូវបានត្រូវតែជាការពិត និងត្រូវ​បាន​​អនុវត្តនៅពេលអនុវត្តន៍ នឹងការសាកល្បងណាមួយ។ សវនករអាច​ដឹងបានថា​ប្រសិន​បើ​កំ​ណត់ត្រា របស់អ្នកត្រូវបានក្លែងបន្លំ។ វាក៏មានការពិន័យយ៉ាងខ្លាំងផងដែរ​ដែលអាចត្រូវបាន​អនុវត្ត​សម្រាប់​ក្លែង​​បន្លំកំណត់ត្រា ហើយក៏មានផលអវិជ្ជមានសំរាប់ក្រុមហ៊ុនរបស់អ្នកប្រសិនកំណត់ត្រា និងការ​អនុវត្ត​មិនមានភាពសមស្របគ្នា។
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor

Post a Comment

0 Comments