* ហេតុអ្វីបានជាអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួនមានសារៈសំខាន់?/Why is personal hygiene important?
មនុស្សដែលធ្វើការនៅក្នុងអាជីវកម្មរបស់អ្នកអាចបំពុលអាហារ ឬរាលដាលការចម្លងរោគពីវត្ថុធាតុដើមទៅ
អាហារដែលត្រៀមរួចជាស្រេចដើម្បីបរិភោគ។
ហានិភ័យទាំងនេះអាចត្រូវបានគ្រប់គ្រងដោយការអនុវត្តអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួនជាពិសេស
- ជាពិសេសធ្វើឱ្យប្រាកដថាដៃនិងសម្លៀកបំពាក់ការពារស្អាត។
* តើអ្វីដែលត្រូវបានគេត្រួតពិនិត្យ?/What needs to be considered?
១.ការលាងដៃ
ការលាងដៃ
គឺមានសារៈសំខាន់
ហើយគួរតែត្រូវបានអនុវត្តយ៉ាងហ្មត់ចត់ដើម្បីទប់ស្កាត់ការរីករាលដាលនៃការចម្លងរោគ។
ដៃត្រូវតែលាងសម្អាតនៅពេលដូចខាងក្រោម:- មុនពេលចាប់ផ្តើមការងារ
- មុនពេលប៉ះពាល់ចំណីអាហារ
- បន្ទាប់ពីប្រើបង្គន់
- បន្ទាប់ពីបានវត្ថុធាតុដើម និងសំបកវេចខ្ចប់
- បន្ទាប់ពីប៉ះពាល់ធុងសំរាម ឬប្រមូលសំរាម
- បន្ទាប់ពីរៀងរាល់ពេលសម្រាក
- បន្ទាប់ពីបរិភោគអាហារ
- បន្ទាប់ពីការសំអាត
- ហើយបន្ទាប់ពីប៉ៈពាល់ច្រមុះរបស់អ្នក
២.ការប៉ៈពាល់ម្ហូបអាហារ
សូមព្យាយាមកាត់បន្ថយការប៉ះពាល់ដោយផ្ទាល់ជាមួយម្ហូបអាហារដោយដៃ
សូមប្រើឧបករណ៍ផ្សេងៗជំនួសដោយការប្រើប្រាស់ផ្ទាល់ជាមួយដៃ
ឬក៏អាចប្រើស្រោមដៃសុវត្ថិភាព ប្រសិនបើដៃរបស់យើងកខ្វក់ បន្ទាប់ការប៉ះឧបករណ៍
សៀវភៅកត់ត្រា លុយ ទូរស័ព្ទ និងប៊ិច ជាដើម។
៣.អនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន
- សក់គួរត្រូវចងភ្ជាប់ហើយគ្របដណ្តប់បានល្អ
- អ្នករៀបចំម្ហូបអាហារមិនគួរកណ្តាស់ឬក្អកលើអាហារឡើយ
- គ្រឿងអលង្ការគួរតែត្រូវបានរក្សាទុកយ៉ាងហោចណាស់នៅពេលរៀបចំនិងដោះស្រាយចំណីអាហារ។
៤.សម្លៀកបំពាក់ការពារ
បុគ្គលិកទាំងអស់ដែលធ្វើការនៅក្នុងតំបន់រៀបចំម្ហូបអាហារគួរតែស្លៀកសម្លៀកបំពាក់សមរម្យ,
សំលៀកបំពាក់ការពារដែលស្អាត, ដែលត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរ
និងការបោកគក់ជាទៀងទាត់
នៅក្នុងគោលបំណងដើម្បីការពារអាហារដែលអ្នកកំពុងរៀបចំកុំអោយមានការចម្លងរោគ។
ការលាងដៃគួរតែធ្វើឡើងបន្ទាប់ពីដោះសំលៀកបំពាក់កខ្វក់
ហើយមុនពេលស្លៀកសម្លៀកបំពាក់ការពារស្អាតផ្សេងទៀត។
ច្បាប់ស្តីពីការប្រើសម្លៀកបំពាក់ការពារដោយសុវត្ថិភាពត្រូវតែសរសេរនៅក្នុងនិតិវិធីសុវត្តិភាពម្ហូបអាហារ។
៥.រាយការណ៍ពីជំងឺ
ការរាយការណ៍ពីជំងឺដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ អាចមានលទ្ធភាពបង្ការកុំឱ្យមានការចម្លងរោគដល់អាហារ។ វាត្រូវបានផ្តល់អនុសាសន៍ថាបុគ្គលិកមិនគួរត្រលប់ទៅធ្វើការវិញទេរហូតទាល់តែពួកជាសៈស្បើយពីជម្ងឺ
ក្នុងរយៈពេល 48 ម៉ោង។ បុគ្គលិកដែលបានប្រើប្រាស់ថ្នាំប្រឆាំង នឹងជំងឺរាគមិនគួរត្រឡប់ទៅធ្វើការវិញទេរហូតទាល់តែពួកគេមិនមានរោគសញ្ញា យ៉ាងហោចណាស់ 48 ម៉ោង បន្ទាប់ពីការឈប់ប្រើថ្នាំ។
ប្រភព៖ FOOD.GOV.UK
0 Comments