អនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន/PERSONAL HYGIENE

 ១. អនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន

* ហេតុអ្វីបានជាអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួនមានសារៈសំខាន់?/Why is personal hygiene important?
មនុស្សដែលធ្វើការនៅក្នុងអាជីវកម្មរបស់អ្នកអាចបំពុលអាហារ ឬរាលដាលការចម្លងរោគពីវត្ថុធាតុដើមទៅ
អាហារដែលត្រៀមរួចជាស្រេចដើម្បីបរិភោគ។ ហានិភ័យទាំងនេះអាចត្រូវបានគ្រប់គ្រងដោយការអនុវត្តអនាម័យផ្ទាល់ខ្លួនជាពិសេស - ជាពិសេសធ្វើឱ្យប្រាកដថាដៃនិងសម្លៀកបំពាក់ការពារស្អាត។
*  តើអ្វីដែលត្រូវបានគេត្រួតពិនិត្យ?/What needs to be considered?
១.ការលាងដៃ
ការលាងដៃ គឺមានសារៈសំខាន់ ហើយគួរតែត្រូវបានអនុវត្តយ៉ាងហ្មត់ចត់ដើម្បីទប់ស្កាត់ការរីករាលដាលនៃការចម្លងរោគ។ ដៃត្រូវតែលាងសម្អាតនៅពេលដូចខាងក្រោម:
  • មុនពេលចាប់ផ្តើមការងារ
  • មុនពេលប៉ះពាល់ចំណីអាហារ
  • បន្ទាប់ពីប្រើបង្គន់
  • បន្ទាប់ពីបានវត្ថុធាតុដើម និងសំបកវេចខ្ចប់
  • បន្ទាប់ពីប៉ះពាល់ធុងសំរាម ឬប្រមូលសំរាម
  • បន្ទាប់ពីរៀងរាល់ពេលសម្រាក
  • បន្ទាប់ពីបរិភោគអាហារ
  • បន្ទាប់ពីការសំអាត
  • ហើយបន្ទាប់ពីប៉ៈពាល់ច្រមុះរបស់អ្នក
២.​ការប៉ៈពាល់ម្ហូបអាហារ
សូមព្យាយាមកាត់បន្ថយការប៉ះពាល់ដោយផ្ទាល់ជាមួយម្ហូបអាហារដោយដៃ សូមប្រើ​ឧបករណ៍​ផ្សេងៗ​ជំនួស​ដោយ​ការប្រើប្រាស់ផ្ទាល់ជាមួយដៃ ឬក៏អាចប្រើស្រោមដៃសុវត្ថិភាព ប្រសិនបើដៃរបស់យើងកខ្វក់ បន្ទាប់​ការ​ប៉ះ​ឧបករណ៍ សៀវភៅកត់ត្រា លុយ ទូរស័ព្ទ និងប៊ិច ជាដើម។
៣.​អនាម័យផ្ទាល់ខ្លួន
  • សក់គួរត្រូវចងភ្ជាប់ហើយគ្របដណ្តប់បានល្អ
  • អ្នករៀបចំម្ហូបអាហារមិនគួរកណ្តាស់ឬក្អកលើអាហារឡើយ
  • គ្រឿងអលង្ការគួរតែត្រូវបានរក្សាទុកយ៉ាងហោចណាស់នៅពេលរៀបចំនិងដោះស្រាយចំណីអាហារ។
៤.សម្លៀកបំពាក់​ការពារ
បុគ្គលិកទាំងអស់ដែលធ្វើការនៅក្នុងតំបន់រៀបចំម្ហូបអាហារគួរតែស្លៀកសម្លៀកបំពាក់សមរម្យ, សំលៀកបំពាក់ការពារដែលស្អាត,​ ដែលត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរ​​ និងការបោកគក់ជាទៀងទាត់ នៅក្នុងគោលបំណង​ដើម្បី​​ការ​ពារអាហារដែលអ្នកកំពុងរៀបចំកុំអោយមានការចម្លងរោគ។

ការលាងដៃគួរតែធ្វើឡើងបន្ទាប់ពីដោះសំលៀកបំពាក់កខ្វក់  ហើយមុនពេលស្លៀកសម្លៀកបំពាក់ការពារ​ស្អាត​ផ្សេង​ទៀត។ ច្បាប់ស្តីពីការប្រើសម្លៀកបំពាក់​ការពារដោយ​សុវត្ថិភាពត្រូវតែសរសេរនៅក្នុងនិតិវិធី​សុវត្តិ​ភាពម្ហូប​អាហារ។

៥.រាយការណ៍ពីជំងឺ
ការរាយការណ៍ពីជំងឺដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ​អាចមានលទ្ធភាពបង្ការកុំឱ្យមាន​ការ​ចម្លង​​រោគដល់អាហារ។ វាត្រូវបានផ្តល់អនុសាសន៍ថាបុគ្គលិកមិនគួរត្រលប់ទៅធ្វើការវិញទេរហូតទាល់តែពួក​ជា​សៈ​ស្បើយ​ពីជម្ងឺ ក្នុងរយៈពេល 48 ម៉ោង។ បុគ្គលិកដែលបានប្រើប្រាស់ថ្នាំប្រឆាំង នឹងជំងឺរាគមិន​​​​​គួរ​​ត្រឡប់​ទៅ​​ធ្វើការ​វិញ​ទេរហូតទាល់តែពួកគេមិនមានរោគសញ្ញា យ៉ាងហោចណាស់ 48 ម៉ោង​ បន្ទាប់ពីការឈប់ប្រើថ្នាំ។
 ប្រភព៖ FOOD.GOV.UK

Post a Comment

0 Comments