Hazard Analysis Criticle Control Point (HACCP) គឺជាអ្វី?

ការវិភាគគ្រោះថ្នាក់ចំណុចត្រួតពិនិត្យសំខាន់ ឬ HACCP គឺជាវិធីសាស្រ្តដែលមានមូលដ្ឋាន​លើវិទ្យាសាស្ដ្រ​សម្រាប់​ការកំណត់អត្តសញ្ញាណការវាយតម្លៃ និងការត្រួតពិនិត្យគ្រោះថ្នាក់នៃម្ហូបអាហារ ដោយផ្អែកលើមូល​ដ្ឋាន​គ្រឹះ​នៃកម្មវិធីចាំបាច់នានាដូចជា ការបណ្តុះបណ្តាល ការត្រួតពិនិត្យសត្វល្អិត និងអនាម័យ។ HACCP អនុវត្តវិធានការគ្រប់គ្រងដើម្បីទប់ស្កាត់លុបបំបាត់ ឬបន្ថយគ្រោះថ្នាក់ដល់កំរិតដែលអាចទទួល​យក​បាន។

ប្រវត្តិ HACCP
HACCP ត្រូវបានបង្កើតឡើងនៅទសវត្សឆ្នាំ 1960 ដោយក្រុមហ៊ុន Pillsbury ក្នុងការ​ឆ្លើយ​តប​ទៅ​នឹង​សំណើ​របស់​ណាសា(NASA)សម្រាប់ប្រព័ន្ធការពារអាហារសុវត្ថិភាពសម្រាប់អវកាសយានិក។ បន្ទាប់មក​វាបានក្លាយ​ជា​ស្តង់​ដារសម្រាប់ប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅជុំវិញពិភពលោក។

កម្មវិធី HACCP
HACCP អាចត្រូវបានអនុវត្តទៅគ្រប់ដំណាក់កាលទាំងអស់នៃខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់ម្ហូបអាហារពីដំណើរ​ការផលិត​កម្ម ការផលិតម្ហូបអាហារដល់ការវេចខ្ចប់ និងចែកចាយ។ រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថ (FDA) និង​ក្រសួង​កសិកម្មអាមេរិក (USDA) ត្រូវការកម្មវិធី HACCP សម្រាប់ទឹកផ្លែឈើ និងសាច់ និងបសុបក្សី។


HACCP បានក្លាយជាឈ្មោះគ្រួសារនៅក្នុងឧស្សាហកម្មសុវត្ថិភាពចំណីអាហារហើយឥឡូវនេះត្រូវបានគេ​យក​ទៅប្រើនៅក្នុងឧស្សាហកម្មជាច្រើនទៀតដូចជាឱសថ និងគ្រឿងសំអាង។

GFSI / FSMA
កម្មវិធីសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារដែលមានមូលដ្ឋានលើ HACCP ត្រូវបានទាមទារសម្រាប់បទដ្ឋានសុវត្ថិភាពម្ហូប​អាហារ​សកល (GFSI) (SQF, BRC, IFS, FSSC22000 ជាដើម) និងជាមូលដ្ឋានសម្រាប់ការការពារ​បង្ការដែល​មាន​ចែង​នៅក្នុងច្បាប់ស្តីពីការធ្វើឱ្យទំនើបអាហារសុវត្ថិភាពឆ្នាំ 2011 (FSMA) ។



ប្រភពៈNSF

Post a Comment

0 Comments