គោលការណ៍ទាំង ៧ របស់ប្រព័ន្ធវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(HACCP)


ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់ (Hazard Analysis and Critical Control Points) ជាផែនការនិង គោលការណ៍សំខាន់មួយដើម្បីធ្វើការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងកំណត់ចំនុច​ត្រួតពិនិត្យ​ចាំបាច់។ ដើម្បីអោយប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងសុវត្ថភាពម្ហូបអាហារមួយមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ អ្នកត្រូវស្វែងយល់ពីមូល​ដ្ឋាន​គ្រិៈ​របស់វាអោយបានច្បាស់លាស់។ ជាការពិតណាស់ប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ​ត្រូវមានមូល​ដ្ឋាន​គ្រិៈ​ដូចជា ការអនុវត្តន៍ល្អក្នុងរោងចក្រ(GMP) និង ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំ​បាច់(HACCP)។ ដើម្បីអនុវត្តន៍ ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(HACCP)អោយ​បានជោគជ័យ មាន១២ ជំហ៊ាន រួមជាមួយ គោលការណ៍ ៧ចំនុច។

គោលការណ៍ ទី១៖ ធ្វើការវិភាគទៅលេើគ្រោះថ្នាក់
ជំហ៊ានទី១៖ ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់ (HACCP) គឺការវិភាគអោយ​បាន​ល្អិត​​​ល្អន់​​នៃដំណើការទាំងមូលរបស់ផលិតកម្មចំណីអាហារ។

គោលការណ៍ ទី២៖ កំណត់ចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(CCPs)
ក្រោយពីការវិភាគអោយបានល្អិតល្អន់នៃដំណើការទាំងមូលរបស់ផលិតកម្មចំណីអាហាររួច យើងអាចកំណត់​កំណត់​ចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(CCPs) ដែលវាជាវិធានការណ៍គ្រប់គ្រងចាំបាច់ សំរាប់ទប់ស្កាត់គ្រោះថ្នាក់​លើ​សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។

គោលការណ៍ ទី៣៖ ដែនកំណត់ដែលមានសក្តានុនិមួយៗ
កំរិតទទួលយកបាននៃចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(CCPs) គឺជាលក្ខណៈវិទ្យាសាស្ត្រដែលកំណត់តំលៃអាចវាស់វែងបាន អោយដាច់ពីចំនុចដែលអាចនាំអោយគ្រោះថ្នាក់ និង ចំនុចដែលមានសុវត្ថិភាព ដែលរួមមានកត្តា ជីវសាស្ត្រ គីមី ឬ លក្ខណៈរូបផ្សេ​ងៗទៀត។ ឧទាហរណ៍៖ សីតុណ្ហភាព សំណើម កម្រិតជាតិអាស៊ីត ពពួក​ មីក្រូសិរីរាង្គ និងកំទេចថ្ម ដែក លោហះជាដើម)។ ដែលជារួមអាចកាត់បន្ថយហានិយភ័យដែលមានសក្តានុភាពអាច​បណ្តាល​អោយ​ហានិភ័យទាក់ទងនឹងការបរិភោគចំណីអាហារ។ 

គោលការណ៍ ទី៤៖ វិធីសាស្ត្រតាមដាន
ការបង្កើតវិធីសាស្រ្តតាមដាន គឺដើម្បីអោយប្រាកដថាដំណើការផលិតកម្មរក្សារភាពស្ថេរ ដែលស្ថិននៅក្នុង​កំ​រិត​ទ​ទួលយកបានជាប្រចាំ។ ដូចជាការបង្កើតនូវលំហូរការងារ និង ចាត់តាំងនូវសកម្មភាពចាំបាច់ទៅ​បុគ្គល​ដែល​ត្រូវធ្វើអោយប្រាកដថាដំណើការតាមដាន និង ត្រួតពិនិត្យត្រូវបានអនុវត្តន៍បញ្ចូលដំណើការតាមដាន និង ត្រួតពិនិត្យទៅក្នុងកម្មវិធីហ្វឹកហាត់បុគ្គលិក។

គោលការណ៍ ទី៥៖ សកម្មភាពកែរតម្រូវ
ការអនុវត្តន៍តែងតែមានចន្លោះប្រហោង និងមិនមានអ្វីមួយដើរទៅតាមផែនការរហូតនោះទេ ដូច្នេះការវិភាគ​ភ្នាក់​​ងារ​​បង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(HACCP) ទាមទារអោយមានដំណើ​ការនៃសកម្មភាព​កែរតម្រូវ​ដែល​អាចកាត់បន្ថយនូវហានិយភ័យនៃការករកើតនៃគ្រោះថ្នាក់ម្ហូបអាហារឡើងម្តងទៀត។ 

គោលការណ៍ ទី៦៖ នីតិវិធីផ្ទៀងផ្ទាត់
ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(HACCP) ដែលមានប្រសិទ្ធភាព​តម្រូវអោមាន​ការ​ពិនិត្យមើល និង ផ្ទៀងផ្ទាត់មើលឡើងវិញជាប្រចាំ នូវអ្វីដែលបាន និងកំពុកកើតឡើងនៅក្នុងរោងចក្រ។ បង្កើត​នូវកាលវិភាគផ្ទៀងផ្ទាត់ ដែលគូសបង្ហាញនូវសកម្មភាពផ្ទៀងផ្ទាត់ និង ភាពញឹកញាប់របស់វា និងថែ​ទាំងអ្នក​ទទួល​ខុសត្រូវធ្វើមជ្ឈការនៃការទុកដាក់របាយការណ៍ទាក់ទងនឹងការផ្ទៀងផ្ទាត់ជំហ៊ានដំបូង ការសិក្សារ​លក្ខណៈ​វិទ្យាសាស្ត្រ, និងយោបល់ពីអ្នកជំនាញ នៅពេលបិនិត្យមើលរោងចក្រ និងការវាស់វែងផ្សេងៗទៀត​ធ្វើ​មជ្ឈ​ការកម្មវិធីសវនកម្ម ជាមួយឯកសារ ក្នុងគោលដៅតាមដាន ថាតើនិតិវិធីដែលបានបង្កើតរួចត្រូវបា​នដាក់​អនុវត្តន៍​ដោយបុគ្គលិកពាក់ព័ន្ធ។

គោលការណ៍ ទី៧៖ ការរក្សាទុកដាក់ឯកសារ និងកំណត់ត្រា
ការវិភាគភ្នាក់ងារបង្ករគ្រោះថ្នាក់ និងចំនុចត្រួតពិនិត្យចាំបាច់(HACCP) ទាមទារអោយមានការ​កត់ត្រារាល់​ប្រត្តិបត្តិការ​ដើម្បី​ធានាបាននូវស្ថេរភាពក្នុងការគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។ ឧទាហរណ៍៖ កំណត់ត្រា​វិញ្ញា​បន​​ប័ត្រអ្នក​ផ្គត់ផ្គង់ ឯកសារចងក្រងការអនុលោមនៃគ្រឿងផ្សំដែលមានដែនកំណត់សំខាន់។
​ប្រភព៖ Food Safety Advisor

Post a Comment

0 Comments