
ការបង្កើតផែនការ
HACCP គឺជាដំណើរដែលត្រូវធ្វើឡើងមួយជំហានម្តង ៗ។
ជំហាននីមួយៗបង្កើតឡើងនៅលើព័ត៌មានដែលប្រមូលបាន ពីជំហានមុន។
ដំណើរការនេះកាន់តែប្រសើរប្រសិនបើអ្នកអនុវត្តតាមដំណាក់កាល។
ខាងក្រោមនេះជាជំហានដំបូងក្នុងការបង្កើតផែនការ HACCP៖
១. ការបង្កើតក្រុម HACCP/Assemble the HACCP Team
អ្វីដែលសំខាន់បំផុតដែលត្រូវធ្វើ
គឺការបង្កើត "ក្រុម HACCP" ។ ការបង្កើតក្រុម "ក្រុម HACCP"
ត្រូវធ្វើឡើងដោយមានការចូលរួមតាមផ្នែកនីមួយៗក្នុងស្ថាប័ន។
ប្រធានក្រុមសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារត្រូវជ្រើសរើសអនុប្រធាន
និងសមាជិកក្រុមដែលស្ថិតក្នុងផ្នែកផ្សេងៗគ្នា ដែលត្រូវមានចំណេះដឹង
និងត្រូវបានបណ្តុះបណ្តាលលើសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។ ឧទាហរណ៍៖
សមាជិកក្រុមត្រូវបានជ្រើសរើសពីផ្នែកត្រួតពិនិត្យគុណភាព ផ្នែកបញ្ជារទិញ
ផ្នែករដ្ឋបាល ផ្នែកបច្ចេកទេស ផ្នែកប្រត្តិបត្តការគ្រឿងម៉ាស៊ីន
ផ្នែកគ្រប់គ្រងស្តុក ជាដើម។
២. ការកំណត់ផលិតផល និងដំណើរការដែលត្រូវធ្វើផែនការ HACCP /Identify Products/Processes that must be covered by the HACCP plan
បន្ទាប់មកក្រុម
HACCP ត្រូវកំណត់ពីផលិតផល និងដំណើរការខ្សែរសង្វាក់ផលិតកម្ម។
ការកំណត់នេះគឺធ្វើឡើងដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការកំណត់ពីហានិភ័យដែលបង្ករគ្រោះថ្នាក់ដល់ផលិតផល។
៣. Develop a List of Ingredients, materials, equipment and recipes/ បង្កើតបញ្ជីរាយគ្រឿងផ្សំ សម្ភារៈ ឧបករណ៍
ជំហ៊ានទីបី
សម្រាប់ក្រុមគឺពិនិត្យឱ្យបានហ្មត់ចត់នូវផលិតផលនិមួយៗ
ហើយសរសេរគ្រប់ធាតុផ្សំទាំងអស់។ សម្ភារៈ
និងគ្រឿងបរិក្ខាដែលត្រូវបានប្រើក្នុងការផលិត វិធីសាស្រ្ត
និងវិធានការត្រួតពិនិត្យដែលពាក់ព័ន្ធសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ។
៤. បង្កើតដ្យាក្រាមលំហូរដំណើរការ/Develop a Process Flow Diagram
នៅជំហានទីបួនក្រុម HACCP ត្រូវគូរលំហូរដ្យាក្រាមដែលបង្ហាញពីជំហានទាំងអស់នៅក្នុងផលិតកម្ម
(ពីដំណាក់កាលទទួលវត្ថុធាតុដើម រហូតដល់ផលិតផលសម្រេច)។
៥. ផ្ទៀងផ្ទាត់ដ្យាក្រាមលំហូរដំណើរការ/Verify the Process Flow Diagram
ជំហានចុងក្រោយ
គឺត្រូវយកដ្យាក្រាមនេះមកផ្ទៀងផ្ទាត់អោយត្រឹមត្រូវ។ ក្រុម HACCP
អាចធ្វើបានដោយពិនិត្យដំណើរការផលិតកម្មទាំងមូល
ប្រសិនបើមានអ្វីខ្លះដែលបាត់ពីដ្យាក្រាម និងខុសពីដ្យាក្រាម។
ការបង្កើតសំហូរដ្យាក្រាមនេះគួរតែត្រូវបានធ្វើដោយក្រុម HACCP
និងសមាជិកដែលមានចំណេះដឹងទាក់ទងទៅនឹងដំណើរការផលិត៕
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor
0 Comments