កំណត់ត្រាត្រួតពិនិត្យតាមដានរបស់ CCP បង្កើតបានជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃកម្មវិធីសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហាររបស់អ្នក។
វាគឺជាកំណត់ត្រាដ៏សំខាន់មួយដើម្បីគាំទ្រដល់ការអនុវត្តគោលការណ៍ HACCPហើយការត្រួតពិនិត្យរបស់ CCP ក៏ជាលទ្ធផលនៃការសង្កេតការណ៍ ឬការតាមដានពីសកម្មភាពប្រែប្រួលរបស់ CCP ជាមួយនឹងអ្វីដែលលទ្ធផលដែលបានកំណត់ដោយក្រុមសុវត្ថិភាពអាហារ។
CCP
Monitoring records form an important part of your HACCP food safety
program. They are an essential record to support the application of
HACCP Principles. CCP monitoring records are a written account to
support that a CCP monitoring activity was undertaken. CCP Monitoring
records are also the outcome of a scheduled observation or measurement
of a CCP in relation to its critical limit.
១. ការរៀបចំសំណុំបែបបទត្រួតពិនិត្យ CCP/ Designing CCP monitoring forms
ការរៀបចំជាទូទៅលើទម្រង់ត្រួតពិនិត្យ
(ដែលចាប់យកព័ត៌មានដែលយើងត្រូវការពីចំនុចដែលត្រូវកត់ត្រា)ដើម្បីអោយអ្នកបំពេញសំណុំបែបបទ ងាយស្រួលក្នុងការកត់ត្រា និងងាយយល់ មានន័យថា
អ្នករៀបចំនិងអ្នកបំពេញសំណុំបែបបទត្រូវយល់ពីអ្វីដែលអនុវត្តន៍
អោយស្រប់ទៅនឹងទំរងបែបបទ។ត្រូវធានាថាមានកន្លែងទំនេរគ្រប់គ្រាន់សំរាប់បុគ្គលិកដើម្បីសរសេរព័ត៌មានសំខាន់ៗ។
ប្រសិនបើអ្នកមានទំហំពុម្ពអក្សរដែលតូចពេកវាធ្វើឱ្យបុគ្គលិកពិបាកអាន
ដូចច្នេះត្រូវធ្វើយ៉ាងណាអោយកំណត់ត្រាមានពត៌មានគ្រប់គ្រាន់។
The
overall design on the monitoring form (which captures the information
we need) can mean the difference to food handlers completing the form or
not. Ensure that enough space is allocated for staff to write in
critical information. If you form has a font size that is too small, it
makes it very hard for staff to read.
២. ធាតុផ្សំនៃទម្រង់តាមដានត្រួតពិនិត្យ CCP/ Elements of a good CCP monitoring form
ខាងក្រោមនេះជាធាតុផ្សំសំរាប់ទម្រង់នៃការត្រួតពិនិត្យ CCP៖
The following elements, or space for should be included on all CCP monitoring forms:
- កាលបរិច្ឆេទ និងថ្ងៃកត់ត្រា
- ពេលវេលាតាមដាន
- លទ្ធផលជាក់ស្តែង (ការវាស់វែងជាក់ស្តែង ឬការសង្កេត)
- ឈ្មោះនិងហត្ថលេខារបស់បុគ្គលដែលបានបញ្ចប់សកម្មភាពតាមដាន
- លទ្ធផលនៃការតាមដាន (តើវាបានអនុវត្តតាមដែនកំណត់សំខាន់ ឬអត់)
- ឈ្មោះនិងហត្ថលេខារបស់អ្នកដែលបានពិនិត្យមើលសំណុំបែបបទឃ្លាំមើល CCP ដែលបានបំពេញ។
- The date and day
- The time the monitoring took place
- The actual result (actual measurement or observation)
- The name and signature of the person who completed the monitoring activity
- The outcome of the monitoring (did it comply with the critical limit or not)
- The name and signature of the person who reviewed the completed CCP monitoring form.
៣. ពិនិត្យឡើងវិញនូវកំណត់ត្រា/Reviewing records
ការពិនិត្យឡើងវិញនូវកំណត់ត្រាត្រួតពិនិត្យរបស់ CCP នៅលើមូលដ្ឋានធម្មតាអាចផ្តល់នូវការយល់ដឹងអំពីស្ថានភាពនៃធាតុសំខាន់ៗនៃប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាពអាហាររបស់អ្នក។
ការត្រួតពិនិត្យផ្តល់នូវឱកាសដើម្បីកំណត់និន្នាការនៅក្នុងទិន្នន័យត្រួតពិនិត្យ។
តាមរយៈនិន្នាការកំណត់អត្តសញ្ញាណយើងអាចសួរខ្លួនយើងនូវសំណួរផ្សេងៗដូចជា:
Reviewing CCP
monitoring records on a regular basis can provide an insight into the
status of critical elements of your food safety system. Review provides
the opportunity to identify trends in the monitoring data. Through
identifying trends we can ask ourselves many different questions like:
- តើយើងនៅតែមានលទ្ធភាពផលិតផលិតផលអាហារមានសុវត្ថិភាព?
- តើប្រព័ន្ធនេះចាប់ផ្តើមចេញពីការគ្រប់គ្រងដែរឬទេ?
- តើឧបករណ៍នេះអាចមានហានិភ័យដល់ផលិតផលដែរឬទេ?
- តើបុគ្គលិករបស់ខ្ញុំត្រូវការការបណ្តុះបណ្តាលឡើងវិញទេ?
- Are we still on track to produce a safe food product?
- Is the system starting to get out of control?
- Is this piece of equipment starting to fail?
- Do my staff require retraining?
ការសួរខ្លួនឯងនូវសំនួរទាំងនេះអាចអោយយើងចាត់វិធានការបានមុនពេលដែលមានបញ្ហារ
កើតមានឡើង ហើយអាចជួយសង្គ្រោះអតិថិជនរបស់យើងពីការប្រើប្រាស់ផលិតផលដែលគ្មានសុវត្ថិភាព។
Asking
ourselves these questions can allow us to take action before a
deviation occurs and potentially save our customers from consuming an
unsafe food product.
៤. បញ្ហាទូទៅ/ A common problem
តម្រូវការចាំបាច់មួយសម្រាប់ស្តង់ដារសុវត្ថិភាពអាហារ គឺកំណត់ត្រាត្រួតពិនិត្យ CCP ដែលត្រូវចុះហត្ថលេខាដោយបុគ្គលដែលកំពុងធ្វើសកម្មភាពតាមដាន។
ឯកសារទាំងនេះចាំបាច់ត្រូវពិនិត្យឡើងវិញ
និងចុះហត្ថលេខាដោយមន្រ្តីត្រួតពិនិត្យ
ដែលជាអ្នកទទួលខុសត្រូវផ្នែកសុវត្ថិភាពអាហារ ។
ប្រសិនបើកំណត់ត្រានេះមិនត្រូវបានចុះហត្ថលេខាដោយបុគ្គលដែលកំពុងធ្វើសកម្មភាពតាមដាន
និងត្រួតពិនិត្យឡើងវិញ និងចុះហត្ថលេខាដោយមន្រ្តីត្រួតពិនិត្យ
ដែលជាអ្នកទទួលខុសត្រូវផ្នែកសុវត្ថិភាពអាហារ
បញ្ហានេះត្រូវធ្វើសកម្មភាពកែតម្រូវ (CAR) ក្នុងអំឡុងពេលដំណើរការវិញ្ញាបនប័ត្រដោយភាគីទី 3 ។
One
of the basic requirements for all food safety certification standards
is for CCP monitoring records to be signed by the person undertaking the
monitoring activity. There is also a requirement for these monitoring
records to be reviewed and signed by a responsible reviewing official of
the business. During the 3rd party certification process, this issue is often raised as a corrective action request (CAR).
៥. សកម្មភាពតាមដាន/ Your action
Take
a minute to go and look at the CCP monitoring forms that you have in
place in your food business. Ask yourself – does this form actually
record the needed information in regards to the critical limit that has
been set? Is it well designed? If you answer no to either of these
questions, now is the time to make the necessary changes.
ប្រភពៈ HACCP MENTOR
0 Comments