១. រក្សាភាពស្អាត/Keep clean
- លាងសម្អាតដៃរបស់អ្នកមុនពលរៀបចំអាហារ ហើយត្រូវលាងអោយបានញឹកញាប់ក្នុងពេលរៀបចំអាហារ
- Wash your hands before handling food and often during food preparation
- លាងដៃរបស់អ្នកបន្ទាប់ពីទៅបង្គន់
- Wash your hands after going to the toilet
- លាងសម្អាត និងសម្អាតគ្រប់ផ្ទៃ នៃឧបករណ៍ទាំងអស់ដែលបានប្រើដើម្បីរៀបចំម្ហូបអាហារ
- Wash and sanitize all surfaces and equipment used for food preparation
- ការពារតំបន់ផ្ទះបាយ និងអាហារពីសត្វល្អិត និងសត្វដទៃទៀត
- Protect kitchen areas and food from insects, pests and other animals
២. បែងចែកអាហារឆ្អិន និងមិនទាន់ឆ្អិន/Separate raw and cooked
- បែងចែកសាច់ឆៅ សាច់បសុបក្សី និងអាហារសមុទ្រចេញពីអាហារផ្សេងៗ
- Separate raw meat, poultry and seafood from other foods
- ប្រើគ្រឿងបរិក្ខារដាច់ដោយឡែក និងឧបករណ៍ដូចជាកាំបិត ក្តារកាត់ សម្រាប់ចំណីអាហារឆៅ
- Use separate equipment and utensils such as knives and cutting boards for handling raw foods
- ទុកអាហារក្នុងទុកអាហារដើម្បីចៀសវាងការប៉ះពាល់ រវាងអាហារឆៅ និងអាហារដែលបានរៀបចំ
- Store food in containers to avoid contact between raw and prepared foods
៣. ចម្អិនអោយបានត្រឹមត្រូវ/Cook thoroughly
- ចម្អិនអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវជាពិសេសសាច់ សាច់បសុសត្វ ស៊ុត និងអាហារសមុទ្រ
- Cook food thoroughly, especially meat, poultry, eggs and seafood
- ចំពោះចំណីអាហារដូចជាស៊ុប សាច់ និងបសុបក្សីត្រូវប្រាកដថា បានចម្អិនបានត្រឹមត្រូវ។ ត្រូវប្រើទែរម៉ូម៉ែត្រ ដើម្បីឱ្យប្រាកដថាវាអាហារត្រូវបានចម្អិននៅកំដៅកម្រិត ៧០ អង្សាសេ។
- Bring foods like soups meat, and poultry to boiling to make sure that they have reached 70°C.
៤. រក្សាទុកអាហារនៅស៊ីតណ្ហភាពមានសុវត្ថិភាព/Keep food at safe temperatures
- កុំទុកអាហារឆ្អិននៅសីតុណ្ហភាពក្នុងបន្ទប់លើសពី ២ ម៉ោង
- Do not leave cooked food at room temperature for more than 2 hours
- ត្រូវទុកដាក់ឱ្យបានឆាប់នូវអាហារដែលឆ្អិន និងអាហារដែលអាចរលាយបាន (កម្រិតល្អ ៥ អង្សាសេ)
- Refrigerate promptly all cooked and perishable food (preferably below 5°C)
- ត្រូវចម្អិនអាហារ (ច្រើនជាង 60 អង្សាសេ) មុនពេលទទួលទាន
- Keep cooked food piping hot (more than 60°C) prior to serving
- កុំទុកអាហារយូរពេកសូម្បីតែនៅក្នុងទូទឹកកក
- Do not store food too long even in the refrigerator
៥. ប្រើប្រាស់ទឹក និងវត្ថុធាតុដើមមានសុវត្ថិភាព/Use safe water and raw materials
- ប្រើប្រាស់ទឹកស្អាត ឬទឹកដែលបានច្រោះមានសុវត្ថិភាព
- Use safe water or treat it to make it safe
- ជ្រើសអាហារដែលស្រស់
- Select fresh food
- ជ្រើសរើសចំណីអាហារដែលមានសុវត្ថិភាពដូចជាទឹកដោះគោដែលបានសំលាប់មេរោគ
- Choose foods processed for safety, such as pasteurized milk
- លាងសម្អាតផ្លែឈើ និងបន្លែ។ ជាពិសេសបន្លែ ផ្លែឈើបរិភោគឆៅ
- កុំប្រើអាហារហួសកាលកំណត់របស់វា
- Do not use food beyond its expiry date
ប្រភព៖ Food Safety World Health Organization
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor
0 Comments