៥ ចំណុចដើម្បីអាហារមានសុវត្ថិភាព/Five keys to safer food

 

១. រក្សាភាពស្អាត/Keep clean 




  • លាងសម្អាតដៃរបស់អ្នកមុនពលរៀបចំអាហារ ហើយត្រូវលាងអោយបានញឹកញាប់ក្នុងពេលរៀបចំអាហារ
  • Wash your hands before handling food and often during food preparation 
  • លាងដៃរបស់អ្នកបន្ទាប់ពីទៅបង្គន់
  • Wash your hands after going to the toilet 
  • លាងសម្អាត និងសម្អាតគ្រប់ផ្ទៃ នៃឧបករណ៍ទាំងអស់ដែលបានប្រើដើម្បីរៀបចំម្ហូបអាហារ
  • Wash and sanitize all surfaces and equipment used for food preparation 
  • ការពារតំបន់ផ្ទះបាយ និងអាហារពីសត្វល្អិត និងសត្វដទៃទៀត
  • Protect kitchen areas and food from insects, pests and other animals 
២. បែងចែកអាហារឆ្អិន និងមិនទាន់ឆ្អិន/Separate raw and cooked


  • បែងចែកសាច់ឆៅ សាច់បសុបក្សី និងអាហារសមុទ្រចេញពីអាហារផ្សេងៗ 
  • Separate raw meat, poultry and seafood from other foods 
  • ប្រើគ្រឿងបរិក្ខារដាច់ដោយឡែក និងឧបករណ៍ដូចជាកាំបិត ក្តារកាត់ សម្រាប់ចំណីអាហារឆៅ
  • Use separate equipment and utensils such as knives and cutting boards for handling raw foods 
  • ទុកអាហារក្នុងទុកអាហារដើម្បីចៀសវាងការប៉ះពាល់ រវាងអាហារឆៅ និងអាហារដែលបានរៀបចំ
  • Store food in containers to avoid contact between raw and prepared foods
៣. ចម្អិនអោយបានត្រឹមត្រូវ/Cook thoroughly 


  • ចម្អិនអាហារឱ្យបានត្រឹមត្រូវជាពិសេសសាច់ សាច់បសុសត្វ ស៊ុត និងអាហារសមុទ្រ
  • Cook food thoroughly, especially meat, poultry, eggs and seafood 
  • ចំពោះចំណីអាហារដូចជាស៊ុប សាច់ និងបសុបក្សីត្រូវប្រាកដថា បានចម្អិនបានត្រឹមត្រូវ។ ត្រូវប្រើទែរម៉ូម៉ែត្រ ដើម្បីឱ្យប្រាកដថាវាអាហារត្រូវបានចម្អិននៅកំដៅកម្រិត ៧០ អង្សាសេ។ 
  • Bring foods like soups meat, and poultry  to boiling to make sure that they have reached 70°C.
៤. រក្សាទុកអាហារនៅស៊ីតណ្ហភាពមានសុវត្ថិភាព/Keep food at safe temperatures 


  • កុំទុកអាហារឆ្អិននៅសីតុណ្ហភាពក្នុងបន្ទប់លើសពី ២ ម៉ោង
  • Do not leave cooked food at room temperature for more than 2 hours 
  • ត្រូវទុកដាក់ឱ្យបានឆាប់នូវអាហារដែលឆ្អិន និងអាហារដែលអាចរលាយបាន (កម្រិតល្អ​ ៥ អង្សាសេ)
  • Refrigerate promptly all cooked and perishable food (preferably below 5°C) 
  • ត្រូវចម្អិនអាហារ (ច្រើនជាង 60 អង្សាសេ) មុនពេលទទួលទាន
  • Keep cooked food piping hot (more than 60°C) prior to serving 
  • កុំទុកអាហារយូរពេកសូម្បីតែនៅក្នុងទូទឹកកក
  • Do not store food too long even in the refrigerator 
៥. ប្រើប្រាស់ទឹក និងវត្ថុធាតុដើមមានសុវត្ថិភាព/Use safe water and raw materials 


  • ប្រើប្រាស់ទឹកស្អាត ឬទឹកដែលបានច្រោះមានសុវត្ថិភាព
  • Use safe water or treat it to make it safe 
  • ជ្រើសអាហារដែលស្រស់
  • Select fresh food
  • ជ្រើសរើសចំណីអាហារដែលមានសុវត្ថិភាពដូចជាទឹកដោះគោដែលបានសំលាប់មេរោគ
  • Choose foods processed for safety, such as pasteurized milk 
  • លាងសម្អាតផ្លែឈើ និងបន្លែ។​ ជាពិសេសបន្លែ ផ្លែឈើបរិភោគឆៅ
  • កុំប្រើអាហារហួសកាលកំណត់របស់វា
  • Do not use food beyond its expiry date
ប្រភព៖ Food Safety World Health Organization
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor

Post a Comment

0 Comments