
គោលការណ៍នេះផ្តោតលើកំណត់ត្រានិងឯកសារចាំបាច់ដើម្បីបង្ហាញថាសកម្មភាពទាំងអស់ត្រូវបានអនុវត្តតាមនីតិវិធីដែលបានអនុម័ត។ ឯកសារផ្តល់នូវការណែនាំត្រូវច្បាស់លាស់អំពីដំណើរការ នឹងបានអនុម័តដោយប្រធានផ្នែក ដូច្នេះបុគ្គលម្នាក់ៗត្រូវដឹងពីរបៀបដំណើរការអនុវត្ត។ កំណត់ត្រាបង្ហាញ
ថាការងារដែលបានអនុវត្តត្រូវបានធ្វើឡើងដោយអនុលោមតាមនីតិវិធីទាំងនេះ។
បទដ្ឋានតម្រូវឱ្យមាននីតិវិធីជាក់លាក់ និងឯកសារក៏
ដូចជាការស្នើសុំឱ្យក្រុមហ៊ុនកំណត់ឯកសារដែលខ្លួនត្រូវការដើម្បីអភិវឌ្ឍអនុវត្ត
និងធ្វើបច្ចុប្បន្នភាព(FSMS) ។ ឯកសារត្រូវតែរួមបញ្ចូល:
១. គោលនយោបាយសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ និងគោលបំណង
- ឯកសារចាំបាច់ត្រូវ ការអនុវត្ត និងការធ្វើធ្វើបច្ចុប្បន្នភាព(Documents needed for the effective development, implementation and updating of the FSMS)
- ឯកសារកម្មវិធីត្រៀមទុកមុន(PRP)(A documented PRP program)
- ឯកសារនៃវត្ថុធាតុដើម គ្រឿងផ្សំ និងសម្ភារៈដែលទាក់ទងផលិតផល(Documentation of raw materials, ingredients and product contact materials)
- លក្ខណៈនៃផលិតផល(Characteristics of end products)
- ការប្រើប្រាស់ផលិតផល(Intended use of end products)
- ដ្យាក្រាមលំហូរសម្រាប់ផលិតផល ឬប្រភេទដំណើរការ(Flow diagrams for products or process categories)
- ការពិពណ៌នាអំពីជំហានដំណើរការ និងវិធានការគ្រប់គ្រង(Description of process steps and control measures)
- វិធីសាស្រ្ត និងប៉ារ៉ាម៉ែត្រដែលត្រូវបានប្រើសម្រាប់វិធានការទប់ស្កាត(Methodology and parameters used for selection of control measures)
- ផែនការវិភាគគ្រោះថ្នាក់(HACCP)( HACCP Plan)
- នីតិវិធីសម្រាប់ការកែតម្រូវ(Procedure for Corrections)
- នីតិវិធីសម្រាប់សកម្មភាពកែលម្អ(Procedure for Corrective Action)
- នីតិវិធីសម្រាប់ការត្រួតពិនិត្យផលិតផលដែលមិនស្របតាមក្បួន(Procedure for Control of Nonconforming Product)
- នីតិវិធីសម្រាប់ Withdrawal (Procedure for Withdrawal)
- និតិវិធីសវនកម្មផ្ទៃក្នុង(Procedure for Internal Audits)
- នីតិវិធីសម្រាប់ត្រួតពិនិត្យឯកសារ(Procedure for Document Control)
- នីតិវិធីសម្រាប់ការត្រួតពិនិត្យកំណត់ត្រា(Procedure for Records Control)
- កំណត់ត្រានៃការទំនាក់ទំនង(Records of communication)
- កំណត់ត្រានៃការត្រួតពិនិត្យការគ្រប់គ្រង(Records of management review)
- កំណត់ត្រាកិច្ចសន្យាជាមួយអ្នកជំនាញខាងក្រៅ (Records of contracts with external experts)
- កំណត់ត្រានៃការបណ្តុះបណ្តាល (Records of training)
- កំណត់ត្រាជំហានដំបូងសម្រាប់ការវិភាគគ្រោះថ្នាក់(Records of preliminary steps for hazard analysis)
- កំណត់ត្រានៃការផ្ទៀងផ្ទាត់ PRPs(Records of verification of PRPs)
- កំណត់ត្រារបស់សមាជិកក្រុមអាហារសុវត្ថិភាព(Records of the food safety team members qualifications)
- ដ្យាក្រាមលំហូរដែលបានផ្ទៀងផ្ទាត់(Verified flow diagrams)
- លទ្ធផលនៃការកំណត់អត្តសញ្ញាណគ្រោះថ្នាក់ និងការវាយតម្លៃ(Results of hazard identification and assessment)
- កំណត់ត្រានៃការត្រួតពិនិត្យសកម្មភាព PRP(Records of operational PRP monitoring)
- លទ្ធផលផ្ទៀងផ្ទាត់ (Verification results)
- កំណត់ត្រាតាមដានផលិតផល(Traceability records)
- កំណត់ត្រាត្រួតពិនិត្យ HACCP(Records of HACCP monitoring)
- កំណត់ត្រាសវនកម្មផ្ទៃក្នុង និងសកម្មភាពផ្ទៀងផ្ទាត់(Records of internal audits and verification activities)
- កំណត់ហេតុនៃការពិនិត្យមើលឡើងវិញនៃផលិតផលដែលផលិតនៅពេល PRPs ប្រតិបត្តិការមិនស្ថិតនៅក្នុងដែនកំណត់នៃការអនុលោម(Records of review of product manufactured when operational PRPs were not within conformance limits)
- កំណត់ត្រាសកម្មភាពកែតម្រូវ(Records of corrective action)
- នីតិវិធីសម្រាប់
- កំណត់ត្រានៃការព្យាសកម្ម(Records of calibration)
- សកម្មភាពធ្វើបច្ចុប្បន្នភាពប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាពអាហារ(System updating activities)
ឯកសារ និងកំណត់ត្រា គឺជាធាតុសំខាន់នៃប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។ ពួកគេនឹងជួយ
ត្រួតពិនិត្យដំណើរការរបស់អ្នក និងធានាថាពួកគេត្រូវបានធ្វើឡើងតាមលក្ខណៈស្រប និងបាន
អនុម័ត។
កំណត់ត្រានេះ នឹងធ្វើឱ្យអ្នកវាយតម្លៃប្រព័ន្ធនេះបង្ហាញថា ការងារត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងលក្ខណៈដែល បានគ្រោងទុក និងអនុម័ត ហើយបង្ហាញថាការងារ និងផលិតផលត្រូវបានគោរពតាមតម្រូវការ។ បើសិនគ្មានឯកសារ និងកំណត់ត្រានៅទីនោះទេ ពិតជាមិនមែនជាប្រព័ន្ធជាផ្លូវការទេ។
កំណត់ត្រានេះ នឹងធ្វើឱ្យអ្នកវាយតម្លៃប្រព័ន្ធនេះបង្ហាញថា ការងារត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងលក្ខណៈដែល បានគ្រោងទុក និងអនុម័ត ហើយបង្ហាញថាការងារ និងផលិតផលត្រូវបានគោរពតាមតម្រូវការ។ បើសិនគ្មានឯកសារ និងកំណត់ត្រានៅទីនោះទេ ពិតជាមិនមែនជាប្រព័ន្ធជាផ្លូវការទេ។
រៀបចំដោយ៖ Food Safety Advisor
0 Comments